Waarom we bij Powerland kiezen voor de LFP-batterij

in de Categorie: Batterijopslag

Waarom we bij Powerland kiezen voor de LFP-batterij

Bij Powerland streven we naar de beste oplossingen voor batterijopslagsystemen (BESS) die bedrijven helpen bij efficiënt energiebeheer. LFP-batterijen (in technische termen vaak vermeld als LiFePO4 of Lithium IJzerfosfaat) zijn een opkomende technologie die wij standaard aanbevelen. In dit artikel leggen we uit waarom wij bij Powerland kiezen voor LFP-batterijen en hoe ze zich verhouden tot traditionele lithium-ion (Li-ion) batterijen.

Verhoogde veiligheid

Er bestaat een hardnekkige mythe over het brandgevaar bij batterijopslagsystemen. Deze misvatting vindt zijn oorsprong in de elektrische voertuigindustrie, waar in zeldzame gevallen Li-ion-batterijen ontbranden. Deze incidenten krijgen veel media-aandacht, vooral van tegenstanders van elektrische voertuigen, wat bijdraagt aan een ongefundeerde angst voor brandrisico's.

In werkelijkheid bieden LFP-batterijen een aanzienlijke verbetering in veiligheid vergeleken met traditionele Li-ion-batterijen. LFP-batterijen zijn minder vatbaar voor oververhitting en brand, dankzij hun uitzonderlijke thermische en chemische stabiliteit. Deze stabiliteit komt voort uit de chemische samenstelling van de batterij, die bestaat uit lithium, ijzer en fosfaat. Deze componenten zorgen ervoor dat de batterij veel beter bestand is tegen hoge temperaturen en onregelmatigheden in de stroomvoorziening, wat het risico op gevaarlijke situaties sterk vermindert.

In tegenstelling tot Li-ion-batterijen, die vaak kobalt of nikkel bevatten, zijn LFP-batterijen minder gevoelig voor temperatuurgerelateerde problemen. Kobalt en nikkel kunnen de kans op thermische uitbarstingen (thermal runaway) vergroten, wat bijdraagt aan hogere veiligheidsrisico's. Daarom zijn LFP-batterijen een veel veiligere keuze voor grote energieopslagsystemen in bedrijven, waar betrouwbaarheid en veiligheid van cruciaal belang zijn. Door te kiezen voor LFP-technologie kunt u dus met een gerust hart uw energieopslag en -beheer optimaliseren zonder te veel zorgen over brandrisico's.

Lange levensduur en lagere onderhoudskosten

LFP-batterijen hebben een langere levensduur dan veel traditionele Li-ion-batterijen. Onder optimale omstandigheden kunnen ze tot wel 10.000 laadcycli* doorstaan, met een langzamer verlies aan capaciteit (en dus een langere kalenderlevensduur) dan Li-ion-batterijen. Li-ion-batterijen bereiken daarentegen, afhankelijk van de samenstelling, doorgaans tussen de 600 en 3.000 cycli.

Dit betekent voor bedrijven dat LFP-batterijen minder vaak vervangen hoeven te worden en dat de onderhoudskosten lager zijn. De hogere initiële kosten van LFP-batterijen worden sowieso gecompenseerd door deze lange levensduur en lagere operationele kosten.

* De specificaties van onze BESS-installaties wijzen in de meeste gevallen op een levensduur tot 8.000 laadcycli.

Milieuvriendelijkheid

LFP-batterijen bieden aanzienlijke milieuvoordelen ten opzichte van Li-ion-batterijen. Omdat LFP-batterijen geen kobalt of nikkel bevatten, zijn ze minder afhankelijk van schaarse en vaak ecologisch belastende materialen. Dit maakt LFP-batterijen een duurzamer en ethischer alternatief. Li-ion-batterijen gebruiken vaak deze zeldzame grondstoffen, wat kan bijdragen aan een grotere ecologische voetafdruk en ethische bezorgdheid.

Prestaties bij diepe ontlading

LFP-batterijen presteren beter bij diepe ontlading dan veel Li-ion-batterijen. Ze behouden hun efficiëntie en stabiliteit, zelfs bij frequent diep ontladen. Dit is een belangrijke eigenschap voor bedrijven die energieopslag gebruiken voor piek shaving of load shifting. Li-ion-batterijen kunnen minder goed presteren onder deze omstandigheden en hebben een grotere kans op prestatieverlies bij diep ontladen.

Kostenbesparing op de lange termijn

Hoewel de initiële kosten van LFP-batterijen vaak hoger zijn dan die van Li-ion-batterijen, wegen de voordelen op de lange termijn vaak zwaarder. De langere levensduur, lagere onderhoudskosten en verbeterde veiligheid van LFP-batterijen leiden tot lagere total-cost-of-ownership (TCO). Li-ion-batterijen kunnen op korte termijn goedkoper lijken, maar hun kortere levensduur en hogere onderhoudsbehoefte kunnen de kosten op de lange termijn verhogen.

Waarom Powerland kiest voor LFP-batterijen

Bij Powerland kiezen we standaard voor LFP-batterijen vanwege hun uitstekende veiligheid, lange levensduur, milieuvriendelijkheid en kostenefficiëntie op de lange termijn. Voor bedrijven die streven naar duurzame energieoplossingen met een lage TCO, bieden LFP-batterijen een betrouwbare en economisch voordelige keuze. Ze helpen bedrijven niet alleen om energiekosten te verlagen, maar dragen ook bij aan een duurzamer en ethisch verantwoorder bedrijfsmodel.

Met onze expertise in batterijopslagsystemen staan we klaar om uw bedrijf te ondersteunen bij het implementeren van de beste batterijoplossing. Laat ons u helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw specifieke behoeften.